Přes drobnou ztrátu stále na vlně optimismu (Týden 48)

Akciové indexy ukončily uplynulý týden drobnou ztrátou, která ovšem nemá nic společného se změnou nálady na trhu. Ta je nadále velice optimistická, na což ukazují prakticky všechny ukazatele sentimentu.

Trh se stále domnívá, že podpis základní dohody mezi Spojenými státy a Čínou by se mohl odehrát ještě v tomto roce. Tržní optimismus podtrhnul v týdnu také čínský prezident Si Ťing-pching, který potvrdil, že Čína má zájem se dohodnout a podniká v tomto směru také aktivní kroky. Kromě pozitivního vývoje na politické scéně se zdá, že se v posledních týdnech zklidnila i situace v čínské ekonomice a zejména v tamním finančním a nemovitostním sektoru, o němž se ještě nedávno hovořilo jako o zdroji všeho zla. Zklidnění je patrné z následujícího poměrového grafu měřícího výkonnost čínského nemovitostního sektoru se širokým akciovým trhem.

V posledních dvou měsících je patrné, že se prudký odliv peněz investorů zastavil, a naopak realitní sektor nyní svojí výkonností mírně překonává široký čínský index.

Podobný vývoj vidíme také v porovnání vývoje ceny komoditních měn: kanadského a australského dolaru. Australský dolar našel po dlouhé době pevnou půdu pod nohama, a to je znamení toho, že trh zřejmě své předchozí obavy mírně přeháněl.

Dobrá data přišla v minulém týdnu z amerického realitního sektoru, když oba předstihové ukazatele, jak počet nově vydaných stavebních povolení, tak počet započatých staveb domů, předčily očekávání. Počet nově zahájených staveb rostl dokonce nejrychleji od května minulého roku. Pozitivně vyzněla také předběžná čísla mapující vývoj v americké výrobní sféře, která snad signalizují příchod lepších časů. Tradičně vysoko se v největší světové ekonomice drží také spotřebitelská důvěra.

Podobně optimistický scénář prožívají také evropské akciové trhy, kde postupně přebírají vládu tradiční cyklické sektory překonávající svojí výkonností široký index. Investoři naopak vybírají své zisky na bezpečných sektorech, jakým je například sektor spotřebního zboží. Klid na trzích nevyrušila ani zpráva ratingové agentury Moody´s, která říká, že příchod ekonomického poklesu v Evropě by mohl vyvolat vlnu nesplácených úvěrů, která by mohla být ještě silnější, než tomu bylo v posledních krizových rocích 2008-2009. Důvodem k této domněnce je mnohem větší počet firem, které agentura hodnotí jako rizikové a kterým jsou díky levným penězům, kterými trh zasypává Evropská centrální banka, úvěry hojně poskytovány. Počet takových firem se v Evropě za poslední tři roky zdvojnásobil a také celosvětově je větší, než tomu bylo v předkrizových letech. Investoři však podobné předpovědi neberou nijak vážně a vezou se nadále na vlně znovuzískaného optimismu. Naděje na novou dohodu velmocí a dobrá data ze Spojených států dávají na podobné negativní scénáře rychle zapomenout.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Další příspěvky