Leden potvrdil zlepšující se trend dostupnosti bydlení (analýza Golem)

Počet nabízených bytů poprvé od října 2021 klesl

Následující graf v procentuálním vyjádření ukazuje, jaká je nabídka bytů na realitním portálu RealityČechy.cz. Oproti loňskému roku je vidět výrazný nárůst. Nicméně v lednu se tento růstový trend zastavil. Na to, zda se jedná o relevantní změnu trendu, si ještě musíme počkat. Ale v tuto chvíli pro změnu trendu nevidíme důvod.

Dobrá zpráva: hypoteční sazby již nerostou

Spolu s poklesem cen nemovitostí vidíme na trhu mírně pozitivní trend ve vývoji úrokových sazeb, které přestaly růst a po setinách procentního bodu klesají. Z prosincových 6,25 % klesl index GOFI 70 mapující průměrnou nabídkovou sazbu hypoték do 70 % LTV na 6,22 %.

Dostupnost bydlení se zlepšuje. Do optima má však ještě daleko

Výše zmíněné faktory se pozitivně projevují v dostupnosti bydlení. Index dostupnosti bydlení, který vyjadřuje, jak velkou část čistého měsíčního příjmu vynaloží průměrná česká domácnost za splátku hypotéky klesl v lednu na 63,5 %. Ještě před 6 měsíci přitom přesahoval 70 % hranici (71,2 %).

Pozitivní trend zaznamenáváme také u Indexu návratnosti bydlení, ten klesl na hodnotu 7,25. Přesně před rokem jsme mohli zaznamenat úroveň 8,51. Index návratnosti udává, za kolik let se vrátí nákup vlastnického bydlení, pokud by domácnost všechny své čisté příjmy vložila do nákupu bytu o aktuální průměrné ceně.

Zdroj: Golem Finance, RealityČechy.cz, ČSÚ

Další příspěvky