Vašek a Jirka Pechovi: Největší zločin, kterého se na sobě můžeme dopustit, je neinvestovat

Vašku, původním povoláním jste voják. Jak jste se dostal k investování? 

Vašek: Burza v Praze začala fungovat, když jsem byl ještě hluboce v armádě. Nevěnoval jsem jí ale vůbec pozornost. Internet byl tehdy takový, když řeknu pomalý, tak to bude ještě lichotka, takže kurzy akcií mohl člověk najít rychleji spíš v novinách. Měl jsem kolegu, který si z novin přepisoval kurzy do tabulkového softwaru a vykresloval si cenové grafy. My jsme se mu trochu posmívali, ale jenom do té doby, kdy jsme my měli byt plný různě rychle stárnoucí elektroniky a on si koupil barák. Tehdy jsme zpozorněli. Další kontakt s investicemi byl, až když jsem armádu opustil. Kamarád mě pozval na seminář Herbalife. A tam se jeden z lektorů nadšených dealerů zeptal: „Když všichni tu naši firmu tak vychvalujete a víte, že máme skvělé výrobky… Kdo z vás vlastní akcie Herbalife?“ Odpovědí mu byly jen překvapené pohledy. Zbytek přednášky pak byl o investování do akcií a fondů. A teprve tam jsem si uvědomil, že bych s penězi měl dělat něco jiného, než jsem dělal doposud.

Z čeho jste se učil?

Vašek: Učit se nebylo moc z čeho. Na počátku jsem prostě šel a koupil nějaké fondy a za zbytek také české akcie. Představy jsem měl tenkrát hodně naivní, ale měl jsem kliku. Byli jsme právě na dně medvědího trhu, který následoval po splasknutí internetové bubliny.  

Že se dá na investice i Jirka byla „hotová věc“?

Jirka: Ne, rozhodně to hotová věc nebyla a k investicím mě dovedla až shoda náhod, což se „upeklo“ někdy na střední škole.

Bavíte se spolu o investování, když se potkáte u „rodinného oběda“?

Vašek: O investování se na nějaké základní úrovni bavíme, ale že bychom spolu probírali investiční strategie, to spíš ne. Máme přirozeně jiné investiční cíle, tím pádem také jiné cesty, jak se k nim dobrat. Jasno máme v tom, že největším zločinem na sobě samém je neinvestovat. A obávám se, že se o tom v blízké době přesvědčí podstatná většina naší společnosti. 

Jirka: Probíráme občas tradingové aktivity a obchody, ale spíš se stále učím trpělivosti a lepšímu výběru vstupů do obchodů.

Dostal jste od táty nějakou investiční radu, kterou se dodnes řídíte?

Jirka: Že je někdy lepší si prostě počkat a nedělat žádný obchod, než být za každou cenu v pozici. Kdybych to měl zúžit čistě na investice, tak že garantovaný produkt znamená vždy garanci nízkého výnosu, nic víc. 

Je něco, na čem se v investicích neshodnete?

Jirka: Myslím, že v rámci investic se v zásadě na všem shodneme. Možná v některých ohledech mám o trochu volnější investiční mantinely než táta, ale jak jde čas, tak je stejně utahuji. 😊
Vašek: Jo, jsem asi větší investiční konzerva, nevěřím na spoustu dnešních vymožeností. V principu si ale myslím, že se nijak mimořádně v přístupu k investicím nelišíme. 

Vidíte tedy nějaký generační rozdíl v přístupu k investicím?

Vašek: Určitě. Jirka je mladík a jako takový může chtít na trhu hledat nějaký budoucí Microsoft nebo Apple. Investici, která mu na dlouhém horizontu vynese velké peníze a zhodnotí, nebo spíš zvětší jeho portfolio. Já jsem už ve věku, kdy mě hledání nových Microsoftů a podobných příběhů nijak mimořádně nezajímá. Když se to stane a nějaká akcie z portfolia zhodnotí o 1 000 %, tak samozřejmě OK. Srovnám se s tím. 😊 Mým primárním cílem je ale už spíš tvorba toku peněz. Důchod za rohem, peníze od státu jsou vždycky věc nejistá, a tak se další zdroj příjmů určitě hodí. Proto mám v portfoliu převážně velké a zavedené firmy, z nichž teče také zajímavá dividenda.

Vzpomenete si, co byla vaše první investice?

Jirka: Akcie… ORCO a ECM. Pamětníci už tuší, že to bylo draze zaplacené „školné“.

Vašek: U mě to byly základní fondy ve Spořce a pak české akcie. Konkrétně ČEZ a Unipetrol. První zahraniční byla tuším General Electric, ale to bylo ještě v období, kdy jsem moc nevěděl, co dělám, a jenom jsem měl pocit, že bych měl být světovější a mít nějaké zahraniční akcie.

A nejúspěšnější investice?

Jirka: Nominálně to bude dům, pokud bychom ho prodávali. Ale stěhovat se neplánujeme, takže to počítat nebudu. Z pohledu výnosu a investovaného času to bude moje fondové portfolio plné akciových fondů s nějakým dalším doplněním, jelikož mě stálo jen malý čas při výběru fondů na začátku. Pokud bych neuvažoval ten spálený čas, tak to jsou swingové obchody s komoditami, ty ale vyžadují více času, větší ochotu riskovat a může se stát, že někdy je v nich i opravdu dlouhé období ztrátových obchodů, které musíte psychicky přestát. Takže to rozhodně není pro každého. A pokud odhlédnu od těch standardních investic, tak určitě další vzdělávání, které mě posouvá nejen v investičním světě.

Vašek: Upřímně, nevím. Měl jsem několik akcií, které zhodnotily o více jak 100 %. V současném portfoliu mám třeba akcie Exxon Mobil, které jsem kupoval po vypuknutí covidu za 41 dolarů 
a dneska stojí skoro trojnásobek. Podobně to mám s ČEZem a našly by se i další tituly. Navíc mně ten Exxon dává z peněz tehdy investovaných přibližně 10 % ročně zpět ve formě dividendy.

Co je vaše nejoblíbenější investiční aktivum a proč?

Jirka: Pro základní část portfolia asi J&T Opportunity jako akciový fond, doplněný o další tematické fondy (v zásadě dost fandím infrastrukturním tématům, jako je voda, případně tématu obnovy energetiky). V rámci komodit je to řekl bych sezónní, předminulý rok to bylo kakao a cukr, ale už dlouho tam žádnou preferenci nemám.

Vašek: Vždycky jsem chtěl obchodovat sójové boby. U nás v hospodě nikdo žádné sójové boby neměl. V tomto jsem si svůj sen splnil a ty „bobky“ jsem několikrát nakupoval i prodával. Co se týká akcií, tak mám rád klasiku. Firmy s dlouhou historií v klasických oborech. Je mi úplně jedno, jaký mají ESG rating a podobné moderní „polonesmysly“. Nevěřím na to, že firma sice dneska pálí peníze, kam se člověk podívá, ale podle analytiků ji čekají jasné zítřky. Zajímá mě, jestli jsou schopny dlouhodobě vydělávat peníze. Vlastní činností. Bez nějakých dotací, nucené protekce a podobných věcí. Jasné zítřky už mi v mládí slibovali a nějak to tenkrát nedopadlo. 

Jaký cíl si chcete prostřednictvím investic splnit?

Jirka: Těch je více.😊 Zajištění na důchod, vytvoření rezervy, zajištění dalšího příjmu a výraznější zhodnocení volných prostředků.

Vašek: Pro mě je to jednoznačně tvorba dostatečného budoucího toku peněz. Buď ten budoucí tok peněz budu potřebovat, pak na ně sáhnu. Nebo nebudu, pak použiji peníze pro tvorbu ještě většího toku peněz. S hotovostí čekám většinou na výraznější cenové poklesy. Naopak do svého fondového portfolia posílám peníze průběžně a vývoj celého indexu jsem jednorázově pokryl i investicí do jednoho FKI.

Investice jsou pro vás práce, ale taky je na vás vidět, že vás baví. Co konkrétně?

Jirka: V posledních letech se více posouvám do IT světa a BT Investu, ze kterého (a nejen z něj) bych rád udělal prvotřídní nástroj pro správu klientových investičních prostředků. A baví mě posouvat ten nástroj dále a tím zvyšovat i poradenský komfort. Mimo to mě ale stále baví potkávat zajímavé lidi v oboru a rozšiřovat svoje obzory a další pohledy na investiční svět skrze znalosti profíků, kteří jsou už na trhu matadoři (a někteří o sobě říkají, že i dinosauři).

Vašek: Byl jsem vždycky spíš analytický typ. Proto hraji třeba šachy, kde jsem to dotáhl na mistrovskou třídu, a proto se věnuji také burze. Kromě práce je to věc, která zaměstnává moji hlavu. Navíc mě docela naplňuje i to, když učím lidi, kteří se  se svými penězi chystají na burzu a dám jim základy, aby se na burze nechovali jako pitomci a nenasypali tam bezmyšlenkovitě těžce vydělané peníze. Pracoval jsem s takovými lidmi v brněnské pobočce Fio banky a věřte, že to je pole neorané. Velké peníze a nulové znalosti, to je nejhorší kombinace. 

Měl by být finanční poradce zároveň investor?

Jirka: Jednoznačně ano. Protože pokud si sám se svými penězi nezažiju emoce, které cítí klient, když jde investice dolů, nebo naopak realizujeme zisk, tak se velmi těžko zvládají klientské emoce a poradce nemůže být dobrým koučem. Nehledě na to, pokud klient vidí, že když mám stejné produkty, tak o tom jen nepovídám, ale mám v tom i vlastní peníze.

Vašek: Nepochybně ano. Jak chcete někoho učit a něco mu vysvětlovat, když v tom sám nemáte žádnou praxi? Když tu otázku postavím jinak, tak se třeba zeptám, jestli by učitelé v autoškole měli mít sami řidičák.

Proč bych se měl vůbec jako finanční poradce pustit do investování s klienty?

Vašek: Protože neexistuje alternativa, jak jinak člověk, který za mnou přijde pro radu, ochrání svoje peníze a vytvoří si zálohu na období, kdy už vydělávat nebude.  

Jirka: Investice jsou prostředek pro budování dlouhodobého vztahu s klientem a byznysově další pravidelný zdroj příjmu. Díky investičnímu portfoliu máte vždy důvod pro kontaktování klienta, a můžete si tak udržovat stále dobrý vztah. Je mnohem menší šance, že vám klienta kdokoliv přebere. Navíc vám za investiční portfolio chodí pravidelné management fee.

Jak jako finanční poradce začít s investicemi?

Jirka: Tak tady je odpověď jasná: domluvit si školení s naším Pavlem Benešem, to je spolehlivý odrazový můstek do světa investic. A doporučuju se předtím podívat na vzdělávací materiály, které jsou na BeTy dostupné v sekci Produkty – BT materiály – BT investice.

Co můžeme jako BT, kromě školení s Pavlem, začínajícím a pak taky pokročilým poradcům nabídnout?

Jirka: V BT máme nabídku skoro 2000 nástrojů od standardních fondů vhodných pro většinu klientů, řízených portfolií v podobě Edwarda až po specifické nástroje pro bonitní klientelu, jako je individuální správa portfolia privátní bankou nebo fondy kvalifikovaných investorů s rozmanitým zaměřením. A většinu z nich může poradce v BT Investu sjednat na pár kliknutí včetně SMS podpisu.

Máte tip na nějaký argument, který klienty přiměje, když ne hned investovat, tak o tom začít alespoň přemýšlet? Aby případně neudělali s penězi nějakou hloupost, že třeba nakoupí „za všechno“ krypto nebo fyzické zlato a myslí si, že mají vystaráno?

Jirka: Riziko je spíš nezačít investovat. To, že se dožijete věku, kdy budete odkázáni na svůj vlastní majetek, je skoro blížící se jistotě. Proti tomu je nějaká možnost dočasného poklesu investice (která je u pravidelné investice i vítaná, jelikož budete nakupovat levněji) vlastně celkem úsměvná. A zlato vás na důchod nezajistí… Nic negeneruje, nerozmnoží se samo od sebe. 

Vašek: Tady bych jenom doplnil, že zlato se nedá ani jíst… Rozhodnu-li se neinvestovat a neodkládat si nijak svoje přebytečné prostředky, pak budu v neproduktivním věku extrémně závislý na rozhodování takových individuí, jaká často sedí dnes (a jistě i v budoucnu) v parlamentních lavicích. Budu žebrákem, který bude závislý na tom, kolik mně stát měsíčně přidělí. A takovou budoucnost velmi pravděpodobně připravím i svým dětem, kterým po mně nezůstane vůbec nic. 

V článcích klienty varujeme před různými investičními pohádkami se špatným koncem. Kde dnes vidíte v oblasti investic největší rizika pro finanční poradce?

Jirka: Řekl bych, že je tu stále zejména dost podvodných dluhopisů a různých neregulovaných alternativ.

Vašek: Největším rizikem je kromě věcí, o nichž už mluvil Jirka, také to, že sám poradce nebude investičně gramotný a nebude tušit že to, co před ním leží v nablýskané barevné obálce se spoustou usměvavých hezkých lidí a šipkou na grafu mířící strmě vzhůru, už je opravdu „too good to be true“.  

Když jako poradce úspěšně rozjedu investice s klienty, co mi to může dlouhodobě přinést?

Jirka: Spokojené klienty, kteří mi dají reference na další klienty, a výrazně stabilní zdroj příjmů.

Děkujeme za rozhovor.

Další příspěvky