Právě se děje: Sazby opět klesají. Proč teď neotálet s hypotékou

Dnešní snížení sazeb ČNB potvrzuje vyšší dynamiku poklesu úrokových sazeb. To se v hypotékách projeví především snižováním úrokových sazeb krátkých fixací na 1, 2 a 3 roky. Oblíbenost těchto fixací roste, aktuálně mělo podle našich únorových dat takovou fixaci téměř 8 hypoték z 10. V následujících měsících zamíří naprostá většina nabízených úvěrů v tomto spektru fixací pod hranici 5 %.  

Argumenty, proč nyní financovat bydlení s pomocí hypotéky, výrazně rostou. Toto jsou 3 hlavní:

1) Ceny nemovitostí se blíží bodu obratu. Pokles cen je za námi. Není tedy na co čekat, růst bude akcelerovat právě s poklesem sazeb. Největší realitní servery už avizují, že předchozí pokles cen nemovitostí se zastavil.

2) Pokud klienti budou čekat na levnější hypotéku, nemusí vůbec ušetřit. Čekání zvyšuje riziko, že vyhlédnutou nemovitost koupí dráž. Se zvyšující se poptávkou po nemovitostech se postavení kupujících pomalu otočí a budou ve slabší pozici.

3) Sazbu klientům pomůžeme v případě dalšího poklesu snížit kdykoliv. Benefit, který se ale nebude opakovat, je fakt, že do 1. 9. 2024 neplatí sankce za předčasné splacení hypotéky! Na hypotéky uzavřené od 1. 9. se bude vztahovat nový poplatek – náhrada účelně vynaložených nákladů (ÚVN) ve výši až 1 % z nesplacené jistiny.

Není tedy skutečně na co čekat, podmínky pro financování nemovitosti s pomocí hypotéky se výrazně vylepšily.

Další příspěvky