BONITES: BT Penze jsou probuzením do reality. Ještě nikdy nebyla možnost mít vše takto v kostce

5 ostrých střípků z rozhovoru

  • Přes den dělají klienti svou práci a na finanční rozhodnutí potřebují odborníka.
  • Podnikatelé i zaměstnanci si chtějí odkládat, ale nevědí, jak na to, a chybí jim disciplína.
  • Výstupy z nástroje BT Penze zaujaly každého klienta. Nabízejí nespočet materiálů a návodů pro správný výběr produktu a strategie.
  • Jakmile lidé uvěří, že se mohou stát rentiéry, nepotřebujete další argumenty.
  • Na rentu 50 tisíc Kč potřebujete mít zainvestováno minimálně 10 milionů Kč. 

Vnímají vaši klienti, že je potřeba se na penzi zajistit i po vlastní ose, nebo toto téma spíše neřeší a potřebují nasměrovat?

Rozmanitost klientů nemá hranic. Vnímám například rozdíl mezi podnikateli a zaměstnanci. Podnikatel se zajišťuje po vlastní ose a nečeká, až někdo jiný rozhodne za něj nebo se o něho postará. Většinou starobní penzi vnímají jako doplněk a více se zajímají o vyšší výdělky během života. Jsou odolnější a spoléhají se na sebe. Zaměstnanci jsou pak často při tématu penzí a renty smutnější. Vyšší výdělek pro ně totiž mnohdy znamená, že si řeknou o vyšší mzdu, ale pak jim i vzrostou náklady. Nasměrovat nicméně potřebují obě skupiny. Obě by si chtěly odkládat, jenže neví, jak na to, a nemají disciplínu. Nedokážou si představit, že neutratí (jejich řečí: neužijí si) všechny peníze, co vydělají. Bojí se, že umřou a jejich peníze zůstanou neutracené (neužité). Vnímám jako naše poslání klientům v tomto otevírat oči. Přes den dělají svou práci a na finanční rozhodnutí potřebují odborníka.

Přibývá klientů, kteří pochopili, že musí vzít zajištění na penzi do vlastních rukou, nebo věří, že se o ně stát postará?

Že se stát postará, tady snad nevěří už vůbec nikdo. Vždyť stát u spousty lidí eviduje špatné informace. Mimochodem, přesně tohle se mi stalo. Kolega mi ukázal, jak mi stát (ne)eviduje potřebná data a tím pádem mylně (ne)počítá starobní důchod, případný vdovský důchod, invaliditu apod. Zajímavé na tom je, že stát to v drtivé většině počítá v neprospěch lidí… Ale zpět k otázce.  Ano, přibývá lidí, kteří si „něco“ odkládají. Dříve to bylo 500 Kč do penzijka, dnes je to 2 000 Kč do fondů.  Oboje má ale jedno společné – je to málo. Lidí, kteří chápou, že musí mít zainvestováno 10 milionů Kč, aby měli jednou dostatečnou rentu, opravdu moc nenajdete. Mnoho lidí si neuvědomuje, že rozdíl mezi jejich životním standardem a starobní penzí je propastný. Zde vidím velkou přidanou hodnotu poradců, kteří dělají servisní schůzky a přesvědčují klienty, aby více a více odkládali a tím pádem neutráceli.

Co přiměje klienty, aby si odkládali dostatek?

Argument podle mě žádný není. S klienty se bavíme v podstatě neustále o tom samém. O důvodech, proč a kam odkládat, jakých rizik se vyvarovat, komu a kde nenaletět. Musíme umět rozlišit, v jaké fázi uvědomění jsou. U klientů si představuji škálu 1–10  na ose od 20 let do konce života. Mým úkolem je najít úroveň a bod, kdy začali o myšlence, že všechny peníze neutratí, přemýšlet. Ptám se jich na jejich okolí, jejich zkušenosti a na jejich touhu, že se budou mít někdy (není nutné určit to věkem) finančně dobře a budou rentiéry. Snažím se jim vnuknout VÍRU, že to možné je. Jakmile uvěří, není to pak o argumentech.

Jak klienti reagují na projekce, které lze vytvářet například s nástrojem BT Penze?

Jsou nejprve překvapení a neveselí. BT Penze a výstupy z nástroje jsou opravdu probuzením do reality, když klienti vidí, o kolik peněz v budoucnu se dosavadním přístupem připravili. Nikdo z klientů neřekl, že ho ten výstup nezajímá. Všichni chtějí svou pozici vylepšit.

Co byste z praxe poradil klientům a co poradcům právě s ohledem na příležitosti v podobě BT Penzí, které jako významní partneři Broker Trustu využíváte?

Nejprve rada pro klienty: Máte-li ve svého poradce důvěru, zajímejte se, jaké má nástroje pro zajištění vaší penze. Pouhá modelace toho, co vám v čase přinese tisícikoruna na 30 let při 10% úročení ročně, už prostě nestačí. Musíte vidět skutečný plán renty nejen během fáze vkladů, ale hlavně i v době rentiérství. Jak vám renta dlouho vydrží. Jakou budou mít peníze hodnotu vzhledem k inflaci. Zda jste využili státních subvencí apod. Vaše finanční stabilita se přímo odvíjí od toho, jak budete nároční sami k sobě při hledání kvalitního řešení během produktivního věku. A pozor, hlavně jak brzy to začnete řešit! Čas je cennější než peníze. Řešte to ihned!

A rada pro poradce?

Buďte profíci, využívejte nástroje typu BT Penze. Ještě nikdy nebyla taková možnost mít pro klienta souhrn takto v kostce. Dnes již nemusíte mít obavu, že vyberete nevhodnou investiční strategii. Materiálů a návodů na správný výběr je v BT Penzích nespočet. Vaším posláním je klientovi tyto informace komunikovat. Klient nemá během dne čas si je shánět. Téma penzí má dle mého názoru vyšší hodnotu než desetina na úrokové sazbě hypotéky, o stovku levnější povinné ručení nebo životní pojištění. Buďte profíci a téma penzí nedávejte na druhou kolej!

Dlouhodobý časový horizont mohou nejvíce vytěžit děti. Roste zájem o spoření na penzi mezi rodiči pro své ratolesti?

Vůbec. Nemám snad klienta, který by odkládal dítěti na jeho důchod, případně odkládá jen drobné. Většina říká, že se má dítě v dospělosti samo postarat a že jim připadne dědictví. Rodiče mají za úkol zajistit hlavně sebe. I tak je to pro spoustu lidí složité. Vezměte si, že na rentu 5 000 Kč potřebujete 1 000 000 Kč, na rentu 50 000 Kč potřebujete 10 000 000 Kč a musíte na nich sedět a neutratit je. To si spousta lidí nedokáže představit. Respektive si představí, kolik by si toho mohli koupit, jak by si těch 10 melounů mohli „užít“.

Další příspěvky