Pauza v riskování, data z hlavních světových ekonomik nepotěšila (Týden 37)

Jaké byly příčiny? Přílišný optimismus investorů byl konfrontován s tvrdými daty. Jako první obchodníky zklamal index výrobní aktivity. Ohlášené číslo nejenže znamená kontrakci, ale ta kontrakce byla ještě o něco hlubší, než trh očekával. Ještě více obav přinesla položka nových objednávek, která ukázala nejnižší číslo od května loňského roku.

Druhou ranou byla páteční statistika z trhu práce mapující počet nových pracovních míst mimo zemědělství. Ani tady ohlášený údaj nedosáhl na odhad trhu a prohloubil obavy o stav hlavní světové ekonomiky. A nejde jenom o ni. Evropská data byla minulý týden podobně špatná.

Slabá data tak nenechávají nikoho na pochybách v tom, že se příští týden dočkáme od FEDu snížení úrokových sazeb. Podle aktuálního vývoje futures kontraktů na úrokové sazby se jedná prakticky o jistotu. Otázkou je jen to, k jak velkému „katu“ se FED odhodlá. Zatím je téměř tříčtvrtinová pravděpodobnost snížení sazeb o čtvrt procentního bodu, nicméně zbylých pětadvacet procent sází na snížení o půl bodu. Vidle do těchto pravděpodobností mohou ovšem hodit tento týden zveřejňovaná data o spotřebitelské inflaci a inflaci na straně producentů.

Z mého pohledu zatím není moc vodítek k tomu, abychom si mohli myslet, že se korekce blíží ke konci. Trh je nadále jasně v módu „risk off“. Defenzivní sektory jako utility, spotřební zboží nezbytného charakteru a nemovitosti na trhu jasně dominují, zatímco na riziko orientovanější odvětví technologií marně hledá dno. Vzhledem k tomu, jak velký objem v rámci indexu zaujímají velké technologické společnosti, je evidentní, že dokud se právě tyto do nedávna milované akcie nevzpamatují, můžeme si o růstu indexu SP500 na nová historická high nechat jenom zdát.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Další příspěvky

Zpátky na vrcholu (Týden 38)

Meziroční tempo inflace zpomalilo z hodnoty 2,9 % na dvě a půl procenta, a to je rychlejší zpomalení, než očekával trh.  Připočteme-li k tomu horší než očekávaná data z trhu práce,

Obavy o další vývoj ekonomiky (Týden 36)

Technologické akcie zažily prudký propad, který s sebou stáhl i širší akciové indexy. Hlavní index S&P 500 během úterý ztratil 1,5 % své hodnoty, zatímco technologicky zaměřený Nasdaq