Lehké korekce rekordních trhů (Týden 39)

Akciové trhy v uplynulém týdnu většinou mírně klesaly. Lépe se dařilo hodnotově orientovaným titulům a také dividendovým akciím a akciím s nižší volatilitou. Důvodem pro to, že investoři začali opět preferovat bezpečnější akciové skupiny, může být skutečnost, že se trhy opět vyšplhaly ke svým maximům a kupci začali mít na další růst mírně opatrnější pohled, než tomu bylo v uplynulých týdnech.

Dobře se dařilo prakticky všem dluhopisům a stejně tak komoditám patřícím k tradičním bezpečným přístavům, jako jsou drahé kovy (zlato + 1,04 %, stříbro +1,6 %). Jejich ceny zvýšil kromě výše uvedeného také útok na ropné zásoby Saudské Arábie, který měl na svědomí i prudký růst ceny ropy (+6 %).

Hlavní makroekonomickou zprávou týdne byl výstup z jednání centrálních bankéřů ve Spojených státech. Ti podle očekávání podruhé za sebou snížili úrokové sazby dvacet pět bazických bodů, nicméně ohledně dalšího snižování sazeb v letošním roce jsou již spíše skeptičtí. Z tiskové konference ovšem vyplynulo, že uvnitř rady neexistuje jasná shoda ohledně další politiky výboru. V hlasování se ukázalo spektrum od dalšího snížení sazeb po jejich mírné zvýšení. Aktuální situace na trhu z futures na úrokové sazby hovoří o tom, že na lednové schůzi FEDu by se měly sazby pohybovat v rozmezí od 1,5 do 1,75 procent. Rozhodující pro další politiku budou podle guvernéra Powella přicházející data. Pokud budou slabší a FED nabude dojmu, že je růst největší světové ekonomiky v ohrožení, bude proces snižování sazeb zřejmě pokračovat. Budou-li data nadále dobrá, je snížení sazeb do konce roku spíše nepravděpodobné.

Makrodata ze Spojených států byla v minulém týdnu spíše pozitivní. Příjemně překvapil realitní sektor, který oznámil vyšší než očekávaný počet nově vydaných stavebních povolení, stejně tak jako vyšší počet započatých staveb domů. Stejně pozitivně vyzněl i index výrobní aktivity z regionu Philadelphie. Na našem kontinentu tak nějak po evropsku potěšil německý index ekonomického sentimentu ZEW. Ten je sice nadále v hluboké kontrakci, ale ta byla minulý měsíc o něco nižší, než se původně odhadovalo. Dostatek kupců přilákaly také aukce německých třicetiletých dluhopisů (úrok 0,05 %) a desetiletých dluhopisů Španělska (úrok 0,21 %). Mírné zklamání tak investorům přinesla jenom data z Číny.

V právě započatém týdnu budou v centu pozornosti údaje o mezikvartálním růstu amerického HDP a stranou nezůstanou ani údaje o spotřebitelské důvěře a objednávkách zboží dlouhodobé spotřeby. Světlo světa spatří také další údaje z nemovitostního trhu. Pro evropské investory a ekonomy bude zdrojem zájmu středeční projev Maria Draghiho.

Václav Pech, člen investičního výboru Broker Trustu

Další příspěvky