Dostupnost bydlení se zlepšuje. K ideálu má však ještě daleko (analýza Golem)

Podle dat serveru RealityČechy.cz klesla v listopadu průměrná cena bytů o dalších 50 000 Kč na 4,41 mil. Kč (loni touto dobou to bylo 4,58 mil. Kč). Průměrná nabídková sazba hypoték stagnovala na 6,27 %. Výsledkem je další mírné zlepšení dostupnosti bydlení.

Index dostupnosti bydlení vyjadřuje v procentech, jak velkou část čistého měsíčního příjmu domácnosti spolkne splátka hypotéky na byt o aktuální průměrné ceně v listopadu klesl z říjnových 67,1 % na 65,8 %. V meziročním srovnání je však index dostupnosti bydlení díky meziročnímu růstu sazeb stále ještě o 6 procentních bodů výše. Loni touto dobou průměrná nabídková sazba hypoték činila 3,75 % a IDB se držel těsně pod 6 procenty.  

Kromě indexu dostupnosti bydlení pravidelně vydáváme i index návratnosti bydlení, který měří kolik čistých ročních příjmů by průměrná česká domácnost vynaložila na pořízení bytu o aktuální průměrné ceně (4,41 mil. Kč). V listopadu tento index klesl na 7,49násobek. Loni v listopadu to bylo o téměř jeden příjem více – 8,40.

„Dostupnost bydlení se s poklesem cen po malých krůčcích zlepšuje, ale stále z pohledu kupujících panují na trhu nepříznivé podmínky. K výraznému posunu by mohlo dojít po novém roce, kdy by vlivem poklesu ceny zdrojů mohlo dojít i ke korekci hypotečních sazeb směrem dolů,“ říká Libor Vojta Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Zdroj: Golem Finance,  RealityČechy.cz, ČSÚ

Další příspěvky