Dokud nás finance nerozdělí: 7 tipů, jak nenechat peníze pošlapat váš vztah

1. Není rande jako soužití

I když jste na začátku a teprve se poznáváte, můžete už registrovat signály vypovídající o přístupu vašeho protějšku k penězům. Stačí obyčejná návštěva restaurace, diskuze o vašich snech, zmínky o práci či vyprávění o rodině. To vše jsou situace, kdy můžete odtušit, zda si v oblasti financí sednete. Pokud ano, směle na další schůzku! Máte-li však pocit, že úspora je pro druhého cizí slovo, na pojištění nevěří a na nájem přispívají rodiče, zřejmě bude lepší včas zařadit zpátečku.

2. Hlavně na rovinu

Jste spolu pár měsíců, plánujete budoucnost a na řadě je sdílená domácnost. Nejvyšší čas si o financích promluvit zcela upřímně. I když to pro vás možná nebude snadné, řekněte partnerovi vše otevřeně a popravdě. Zapomeňte na tajnosti, v této oblasti se dvojnásob nevyplatí. Jaké máte finanční představy a cíle do budoucna? Zkuste společně načrtnout váš krátkodobý i dlouhodobý finanční plán. Existují navíc nějaké resty z minulosti, které si zaslouží vyřešit? Jestli vás zatěžují půjčky z předchozích let, proberte, jak je co nejdříve splatit, případně alespoň konsolidovat. 

3. Moje, tvoje, naše

Vždy je nezbytné nastavit to, jak budete platit běžné výdaje. Každému vyhovuje jiný model a každý je v pořádku, dokud s ním oba souzní a nikdo se necítí ukřivděně. Můžete zachovat oddělené účty. Ale vhodnou variantou může být i zřízení společného účtu na výdaje, jako je bydlení, energie, internet, nákupy jídla a další, kam budete pravidelně posílat dohodnutou částku. Nabídka účtů s vedením zdarma a vedlejšími výhodami je dnes opravdu široká. A co restaurace, výlety, dovolené? Řekněte si, jestli pojedete napůl, budete se střídat nebo výdaje rozdělíte jinak. Buďte připraveni hledat kompromisy a vyjít si vstříc. 

4. Společně na horší časy

Ze dvou platů se spoří lépe než z jednoho. Na prvním místě vytvořte rezervu pro neočekávané situace jako výpověď v práci či nemoc – vyžít byste z ní měli ideálně alespoň šest měsíců. Pak projděte příjmy a výdaje obou a propočtěte, kolik volných prostředků můžete, respektive chcete dát ještě stranou. Je škoda nechat peníze napospas inflaci, zvlášť pokud například plánujete koupi nemovitosti či rozšíření rodiny. Můžete se poradit s odborníky, kteří dokáží nastavit spoření či investiční portfolio na míru vašim potřebám. Znovu připomínáme, že je podstatné, aby se oba partneři shodli a rozložení finančních produktů odráželo jejich společné cíle. 

5. Jednu hypotéku, prosím

I když si hypotéku může vzít i pouze jeden z partnerů, žádat o hypotéku ve dvou bývá výhodnější, protože dohromady máte vyšší bonitu. Svatba přitom není podmínkou. Opět zdůrazňujeme: už na začátku s partnerem vše podrobně a otevřeně proberte. Jaký podíl na nemovitosti bude u vašich jmen uvedený v úvěrové smlouvě. Jak to bude se splácením. A pokud stojíte nohama hodně na zemi, tak i to, jak s hypotékou naložíte v případě rozchodu. Zde se nabízí několik možností. Hypotéku můžete dál splácet a byt pronajímat. Anebo nemovitost prodáte a hypotéku předčasně splatíte. Jeden z partnerů může také druhého vyplatit a v hypotéce pokračovat sám, případně se k němu přidá nový spoludlužník. Věřme ale v dobrý konec a spokojené společné splácení úvěru nejméně dalších 30 let.

6. Pojištění to jistí

Když je vám dvacet, asi tušíte, že existuje cestovní pojištění. Málokdo už řeší životní pojistku. Ale v „dospělém vztahu“ byste měli myslet na to, jak ochránit své blízké, váš společný majetek a celkový životní standard. Nikdy nevíte, kdy vás potká nepředvídaná životní situace. Co když se s jedním z vás něco stane? Platí, že faktorem vypovídajícím o kvalitě pojištění není cena, ale rozsah pojištění a případné výluky. Je na místě nechat si poradit odborníkem. Pomůže vám i s tím, jaká rizika má vaše pojištění krýt a do jaké výše. Partneři i manželé mohou při sjednání pojistky využít množstevní slevy za další pojištění osoby. 

7. Když řeknete ano

Ještě před samotným svatebním obřadem může být namístě úprava vašich budoucích majetkových poměrů předmanželskou smlouvou. Nejde o neromantický projev nedůvěry, ale pragmatický krok, který někdy může vztah spíše ochránit než mu uškodit. Zásadní je oboustranná shoda na znění tohoto ujednání. Samotné manželství pak přináší některé výhody před finančními institucemi, které se nesezdaným nenabízejí. Jde například o snazší dostupnost úvěrů či možnost čerpání úvěru ze stavebního spoření. V daňové oblasti stojí za zmínku sleva na manžela či manželku, která snižuje daňovou povinnost. No a pak je tu sleva na děti… A to už je jiná kapitola. Vy ale už víte, jaký je klíč k souladu, až u vás doma dojde na rozvržení financí během rodičovské. Je to otevřená komunikace!

Alice Tomanová, vedoucí rozvoje partnerů, Broker Trust

Další příspěvky