Na šťastný pátek 13. září odstartuje Akademie podnikatelských rizik.

Hned několik užitečných novinek pro poradce představuje Alice Tomanová, která v Broker Trustu šéfuje vedle pojištění také vzdělávání. V článku se mimo jiné dozvíte:

  1. Kde zjistím, co je nového napříč produkty a BT nástroji?
  2. Proč bude pátek 13. šťastným datem pro všechny, kteří se zajímají o pojištění podnikatelských rizik?
  3. Proč bude nutné následné vzdělávání splnit už do konce října?

Nedávno jsme vzdělávací portál BT Edu obohatili o vzdělávací mapy. Co to poradcům přináší?

Vzdělávací mapy jsou cesta, jak zpřehlednit a usnadnit poradcům vzdělávání v jednotlivých segmentech a nástrojích. Nejvíce pomohou s adaptací úplným nováčkům, ale hodí se i zkušeným poradcům, kteří třeba začínají v novém segmentu a přesně nevědí, do čeho a v jakém pořadí se pustit, protože kurzů máme v BT skutečně hodně.

Jak mapy fungují?

Poradci nemusí nic hledat, ale připravili jsme pro ně jednoduchý návod. Stačí kliknout a v jednotlivých kategoriích uvidí doporučené kurzy, které je vhodné absolvovat. Díky těmto mapám budou poradci ve vzdělávání i poznávání nástrojů a procesů BT postupovat návazně, krok za krokem správným směrem. V mapách je i sekce povinného vzdělávání, kde si stačí vybrat jednu akreditovanou osobu a u té absolvovat zkoušky.

Prázdniny jsou v plném proudu, ale co poradci, kteří chtějí využít volnější léto a období dovolených třeba k seberozvoji, co jim z nabídky vzdělávání doporučíš?

Poradkyně, které mají teď doma každý den děti, budou mít na to „volnější léto“ asi vlastní názor… Ale jasně, BT Edu je kurzy skutečně nabitý, ať už od BT, nebo těmi zaměřenými na obchodní rozvoj, a to i od kolegů z KFP nebo EFAcademy. Pokud chce někdo využít prázdninový čas ke vzdělávání, tak budeme velmi rádi, když se bude věnovat splnění následného vzdělávání.

Pro splnění následného vzdělávání je v BTčku termín do konce října, a ne až do Silvestra. Proč?

Důvody jsou čistě praktické – chceme splnit prolongace, tedy prodlužování smluv našich partnerů, v řádném termínu. Konec října není na trhu až tak neobvyklý, mají to tak i další servisní společnosti.

Na jaké problémy jsme s prosincovým termínem naráželi? Dovedu si představit ten stres na konci roku a do toho ještě vzdělávání…

Přesně tak. Na splnění následného vzdělávání máme ze zákona sice čas do konce roku, ale ČNB máme hned 2. ledna odeslat seznam všech, kteří nemají splněno, a jejich registrace odhlásit. Když pak někdo udělá zkoušky 31. prosince, a to rozhodně nejsou ojedinělé případy, tak velmi často nestihne dodat včas certifikát. My ho musíme, chtě nechtě, odhlásit. Na konci roku je ten nápor skutečně velký a nemusí se podařit vše včas dodat ČNB nebo neproběhne platba… Problém je na světě, i když si poradce myslí, že má splněno. Těmto komplikacím chceme letos a v dalších letech předejít.

To zní rozumně, máš tedy ohledně „následka“ nějaké tipy?

Budeme rádi, když se letos nebudou poradci držet psychologické hranice konce roku, ale následné vzdělávání splní do konce října. Nejen Vánoce bez stresu z plnění restů stojí za to. A jen připomínám, že následné vzdělávání na úvěry a investice od nás mají naši partneři zdarma. Vše jsme nastavovali tak, aby poradci splnili plnohodnotné následné vzdělávání a celé to bylo také časově maximálně efektivní.

Pojďme ještě mrknout na další vzdělávací tipy. Na co bys ráda upozornila?

Moc ráda bych všechny pozvala na BT Komunitu Poradenství, kde jim 5. září přehledně shrneme všechny novinky v nástrojích a aplikacích z poslední doby. Už teď se mohou všichni zájemci hlásit v BT Edu, je to pár dní, co jsme tuto komunitu vyvěsili. Úplnou novinkou je pak připravovaná Akademie poradenských rizik.

Název zní celkem jasně, ale pro jistotu: O co půjde?

Jsou to dva roky, co jsme představili pro nováčky první pojistnou Akademii. Od té doby jsme přidali hypotéky a investice. V každém segmentu tak teď dostanete užitečné startovní informace. Chyběla nám ale oblast podnikatelských rizik. To se teď mění. Domluvili jsme se s producenty, že připravíme online akademii, kde si projdeme základní témata. Akademie bude dostupná úplně pro všechny, primárně pro ty, kteří s touto oblastí začínají, nebo tu a tam nějaké pojištění podnikatelů sjednají, ale chtěli by si při tom být jistější.

Jak bude samotná Akademie vypadat?

Rozdělili jsme ji do tří bloků. Začínáme na „šťastný pátek“ 13. září, kdy se podíváme na základní rizika. O týden později (20. září) se budeme bavit o firemních flotilách a 10. října se podíváme na „větší rizika“. Ukážeme si, jaké procesy jsou s pojištěním spojeny a kam kliknout, aby se podařilo smlouvu sjednat. Podle ohlasů poradců budeme Akademii ladit a za půl roku zpětnou vazbu zúročíme při jejím dalším opakování. Pojištění podnikatelů je přeci jen poněkud okrajový segment, ale i v něm jsou top poradci, kteří dělají skutečně velmi hezkou produkci. Pro tyto poradce jsme pak na 3. října přichystali setkání naživo v BT Komunitě, kde bychom se zaměřili hlavně na odpovědnostní pojištění. Připravujeme na podzim také další živá setkání BT Komunit v pojištění, investicích a úvěrech.

Podpoříme poradce s pojištěním podnikatelů ještě jinak než vzdělávacími tipy?

U vybraných pojišťoven připravujeme možnost vyfiltrovat klienty s IČO, u nichž neregistrujeme žádné podnikatelské pojištění, aby je mohli poradci oslovit. Třeba bude mít podnikatel smlouvu u jiné pojišťovny, ale dost možná nebude mít pojištění naopak vůbec. Pro poradce to bude velká příležitost uplatnit vše, co se v Akademii podnikatelských rizik naučí, a uzavřít nový obchod.

Děkujeme za rozhovor.

Další příspěvky

Zpátky na vrcholu (Týden 38)

Meziroční tempo inflace zpomalilo z hodnoty 2,9 % na dvě a půl procenta, a to je rychlejší zpomalení, než očekával trh.  Připočteme-li k tomu horší než očekávaná data z trhu práce,

Obavy o další vývoj ekonomiky (Týden 36)

Technologické akcie zažily prudký propad, který s sebou stáhl i širší akciové indexy. Hlavní index S&P 500 během úterý ztratil 1,5 % své hodnoty, zatímco technologicky zaměřený Nasdaq